Goździk – przyprawa doskonałego zdrowia

Kwiat Lotosu

Moja przyjaciółka już któryś raz mówi do mnie, napisz o goździku, tyle mi o nim mówiłaś 😉 to podpowiem i WAM;) dziękuję Ci Aniu za mobilizację.

Goździk to przyprawa niby popularna a jednak bardzo mało spożywana. Najczęściej możemy ja smakować w przyprawach do piernika, czy herbaty korzennej. Ale czy ktoś z Was próbował go spożywać zwyczajnie przygryzając jak cukierek? Wiem, wiem słodki to on nie jest, a jednak będę zachęcać. Może króciutko o pochodzeniu tegoż cudownego specyfiku. Nazwę ta przyprawa wzięła od podobieństwa do gwoździ. Uprawia się je na Madagaskarze, Sri Lance, Malezji, Grenadzie i w Indonezji. Największym jednak rejonem produkującym goździki jest wyspa Pemba koło Zanzibaru w Tanzanii, całkowicie pokryta goździkowymi ogrodami. Drzewa goździkowe osiągają do 20 metrów wysokości. Dojrzewają kilkanaście lat, a następnie owocują przez około pięćdziesiąt lat. Zamknięte, różowe pąki zbiera się jeszcze przed kwitnieniem, suszy się je na słońcu do uzyskania przez nie brązowej barwy. Goździki są…

View original post 328 słów więcej

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s