Czy zupy w proszku są zdrowe?

Ostropest plamisty - jak wyleczyć wątrobę?

zupki w proszkuZupy w proszku

Zupy w proszku dopuszczane są do sprzedaży przez Główny Inspektorat sanitarny, wiec zawarte w nich składniki nie są toksyczne.

Uwaga! Do chińskich zupek w proszku dodawane są polepszacze smaku, np. glutaminian sodu, guanylan disodowy, inozynian disodowy, a ich nadmiar może spowodować problemy zdrowotne: bóle głowy, arytmię, uczucie niepokoju, coraz większe rozdrażnienie, a nawet kłopoty z pamięcią.

Chińskie kluseczki w zupach

Makaron dodawany do zup powstaje z mąki pszennej, wody i mieszaniny sodu, węglanu potasu i fosforanów. Robiona jest z nich pulpa, z której następnie formuje się nitki. Te gotowane są przez chwilę, potem podsmaża i suszy.

Uwaga! Jeśli jadasz chińskie kluseczki, zawarte w nich fosforany odkładają się w Twoich kościach, prowadząc do ich odwapnienia (osteopenii), a w efekcie – porowatości (osteoporozy).

View original post 392 słowa więcej

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s